nuffnang

Mari Makan Sotong Gajah


Alhamdulillah rezeki kitorang.. walaupun hubby xdpt ikut kwn2 dia g mencandat sotong kat T'ganu last week coz still outstation, masih ada rezeki untuk kami..


Masa kwn2 dia dtg antar sotong tu, aku xde la g tgk byk mana diorg kasi. Sbb time dah kul 12 mlm lebih, aku dah tido.. senin keja la katakan.

Semalam lah time nk masak dinner, sekali bukak plastik haaa.. hamekk kau! besau gajah!

Ada 2 plastik, aku baru bukak satu.. ada la 6 ekoq.. saiz lebey kurang 10inci ke sekaki.. xpenahnye mkn sotong besau cenggini.. ngam2 ja chopping board aku.



Disebabkan hubby call kat opis suruh masak itu ini pakai sotong fresh ni, aku pun dengan rela hati dan semangat waja terus start masak.. tapi still sempat amek gambaq untuk blog.. huhuhu

So lauk mlm tadi adalah..

KERABU SOTONG

Sotong rebus dulu kasi lembut, pastu campak je pape yg patut.. bawang besar, cili padi, serai, udang kering.. gula garam cukup rase.. perah limau sambal sket.. siap! Aku sorang boleh ratah.. hehe..

Sambil2 potong bawang tadi, aku tumis cili buat sambal sotong.. memandangkan xsempat nk blend sendiri cili kering, aku guna je ciliboh yg beli kat kedai tu.. hasilnya.. kaler merah yang meNAKUTkan.. menyala2 sey!


ni la SAMBAL SOTONG aku.. (huh xde skill menghidang langsung!)


Ingatkan menu dah cukup, balik je hubby aku mula sebok menambah lauk..

"Yang.. Yang.. abang buat sotong goreng boleh???"

"Sukati la.. abang le yang masak.. "

Salah satu hobi hubby aku is memasak, so kalau dlm pala otak dia tpikir nk masak pape, dia buat je.. aku xkisah, lagi suka sebenarnya.. sebab aku ni mmg xrajin sgt masak memasak ni..

So, ni la lauk ketiga kitorang mlm td..


SOTONG GORENG KUNYIT (tepung takde, pakai kunyit je la)



Fuiyyooo.. ni nk dinner ke nak melantak ni??? korang bayangkan 2org je yg makan 3 pinggan sotong gajah..


Last2 aku sebat kerabu je.. yg lain x bole nk telan sbb banyak sangat..



MORAL OF THE STORY : Jangan tamak, makan ikut space perut.. jangan ikut nafsu..


4 comments:

  1. adeh...hihi :D
    Teruih jd lapaq..

    ReplyDelete
  2. ya rabbi...semua menu sotong ke...haha

    ReplyDelete
  3. Along, tu laa.. mcm tak penah jumpa sotong.. ni pun ade satu plastik, jap lg wak blk kmpung je.. hehe

    Ikin, jemput makan!

    ReplyDelete
  4. sotong memang sedap, lagi sedap goreng dgn tepong =)

    ReplyDelete