nuffnang

Preparation to Germany - Part 2

Alhamdulillah, I've settled my visa application last week, and tentatively by 15th Aug our visa will be ready.

Today, I will list down all the documents required for the visa application. Please take note that this list is for family reunion (for my situation is husband works in Germany) and it may vary for student's family reunion.

Cross reference for this list --> Visa Requirement (Germany) - family reunion

Basic documents required for yourself (spouse) :

1) 2 copies of application form (downloaded from here)
2) 2 passport photographs with grey or white background (click here)
3) valid passport
4) 2 copies of valid passport
5) 2 copies of Marriage certificate*
6) 2 copies of husband's valid passport
7) 2 copies of Husband's document : proof of residence / certificate of registration (Anmeldebescheinigung)
8) 2 copies of Husband's document : Proof of employment / offer letter
9) 2 copies of academic Degree/Diploma, if you're not a degree/diploma holder then yohave to provide proof of basic German language skills (minimum level A 1)


Basic documents required for children :

1) 2 copies of application form (downloaded from here)
2) 2 passport photographs with grey or white background (click here)
3) valid passport
4) 2 copies of valid passport
5) 2 copies of Marriage certificate*
6) 2 copies of father's valid passport
7) 2 copies of mother's valid passport
8) 2 copies of father's document : proof of residence / certificate of registration (Anmeldebescheinigung)
9) 2 copies of father's document : Proof of employment / offer letter
10) 2 copies of Birth certificate*



Items highlighted in green font and marked with * must be legalized and translated into german language. I will elaborate more in my next post.


Adam is 2!


On 6th of July, my cute bam bam Adam turned 2. A simple birthday celebration was held at my mum's house. See how cute Airis's face expression? haha

video

Penyusuan Susu Ibu

Buat kali kedua, aku menyusukan anakanda tercinta dengan makanan terbaik dalam dunia.

Tapi kali ini dalam situasi yang berbeza berbanding Adam. Waktu menyusukan Adam boleh dikatakan zaman jahil, tiada ilmu untuk breastfeeding. Aku rasa ramai ibu2 yang pertama kali melahirkan menghadapi masalah yang sama sehingga gagal menyusukan secara eksklusif.

Masa Adam, few breastfeeding problems:

- inverted nipple
- clog duct (susu tak keluar hari2 awal)
- tak menyusukan ikut masa tetap, bergantung bila baby bangun tidur
- tak pam secara konsisten
- tak ada basic dalam penyusuan, just anggap boleh menyusu macam tu je

Tapi aku tak mengalah. Start dari itu, aku belajar, mostly from internet - blogs, forum and etc since kawan2 kat ofis pun tak ramai terdedah pasal BF ni. Walau agak terlambat, masa umur Adam 4-9 bulan kira dpt fully breastmilk (I was a fully pumping mum, Adam refused to direct feed) dan tak campur FM. Then slowly stop masa Adam masuk setahun.

This time, aku betul2 nak exclusive BF sampai 2 tahun, so few weeks before deliver aku dah buat few things :


- pam few times per day, just to ensure no clog duct and induce susu kolostrum, jadi masa day 1 nanti susu dah ada.
- beli vitamin Shaklee - Breastfeeding set + ESP + zink (utk berpantang). Suka sangat consume Shaklee products sebab dulu dah try dan ada kesan. Boleh cuba ye. Korang google la agen dia kat serata Mesia ni. Kat sidebar kiri blog ni under Breastfeeding Reference pun ada link agen. Siap belanja +/- RM1K beli Shaklee buat stock 7-8 bulan kat Germany.
- upgrade pam, dulu pakai Swing.. upgrade to Freestyle.. pujuk hubby belikan kat Europe sbb kat sana murah.. hihi.. ok ini mmg ngada2 okay! but sgt2 puas hati pakai FS.

My FS, thanks hubby! Appreciate it..

to be continued.. sambung tido..




Buffered Earning Lagi!

Thank you enchek nuffnang!

Bermurah hatinya bagi BE.. TIGA pulak tu!


Thanks jugak untuk semua yg rajin menyinggah kat sini.. kalau lagi rajin, supportlah apa yg patut.. ada paham? ngee~~