nuffnang

Next AF Winner

Saja2 nak promote.. kes kes kes..


video


Untuk undangan di majlis kawen sekitar JB, boleh call 012-75XXXX4.

Tima kasih


Untuk bloggers Yg Ada Pembantu Rumah

Tiada Perubahan Berhubung Cuti Sehari Kepada Pembantu Rumah Pada Masa Ini - Subramaniam

PETALING JAYA, 23 Jun (Bernama) -- Kerajaan tidak mungkin berundur daripada keputusan untuk menguatkuasa peraturan bagi memaksa para majikan memberikan cuti sehari kepada pembantu rumah tetapi berjanji akan meneliti semua pandangan daripada majikan, kata Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S. Subramaniam pada Selasa.

Katanya sementara kerajaan memahami kesukaran yang dihadapi majikan, pembantu rumah juga layak mendapat cuti sehari dalam seminggu sama seperti pekerja di sektor lain seperti yang ditetapkan dalam Akta Pekerjaan.

"Kami akan meneliti semua pandangan yang dikemukakan para majikan sebelum menguatkuasakan peraturan itu (yang dijangka dilaksanakan tahun ini), katanya kepada pemberita selepas merasmikan persidangan sumber manusia Persekutuan Pekilang-pekilang Malaysia.

Akta Pekerjaan akan dipinda bagi memasukkan peraturan baru, katanya.

Katanya ramai majikan khuatir jika pembantu rumah terdedah dengan pelbagai masalah sosial jika mereka diberikan cuti sehari.

Dr Subramaniam berkata kementeriannya sedang mengumpul maklum balas daripada para majikan berhubung rungutan mereka membabitkan pengambilan pembantu rumah dan masalah sosial yang mungkin berbangkit disebabkan cuti sehari itu.

Sementara ada majikan yang enggan mengulas cadangan itu, banyak majikan yang menolak cadangan itu dengan sebilangan badan bukan kerajaan seperti Tenaganita dan Majlis Peguam menghargai usaha kementerian itu.

Beliau berkata Jabatan Tenaga Kerja akan berbincang dengan agensi pengambilan, tidak lama lagi, bagi menyelesaikan pelbagai isu yang diutarakan oleh majikan pembantu rumah terutama rakyat asing.

Katanya para pegawainya akan berbincang dengan rakan mereka di Indonesia jika terdapat keperluan untuk meminda Memorandum Persefahaman (MoU) antara Malaysia dan Indonesia berhubung pekerja asing terutama pembantu rumah.

"Tidak lama lagi, jawatankuasa bersama antara kedua buah negara akan bermesyuarat dan kami akan meneliti MoU itu terutama mengenai yuran pengambilan pekerja dan menggaji pekerja tempatan (Indonesia) melalui agensi pengambilan pekerja," katanya.

Dr Subramaniam berkata walaupun terdapat kes di mana para majikan membayar antara RM4,000 hingga RM6,000 atau lebih kepada agensi pengambilan pekerja untuk menggaji pekerja tempatan dari Indonesia, jumlah yang dipersetujui antara Malaysia dan Indonesia mengikut MoU itu adalah RM4,000 bagi seorang pekerja.

"Apa yang dibayar majikan adalah di luar kawalan kami kerana ia berlaku di pihak Indonesia," katanya sambil menambah bahawa mesyuarat jawatankuasa bersama itu akan menangani isu itu.

-- BERNAMA


Apa kata anda??



Fire Drill and Safety Training


Fire Drill and Safety Training was scheduled and successfully implemented on last Saturday. As part of Safety Committee, I was involved in one of the demonstration showed that day.

The training was scheduled at 3.30pm, but all employees got ready by 3.20 pm, waiting for the bell to ring. 3.30pm sharp, first long ringing was heard, followed by short but continuously ringing. All employees quickly gathered at assembly point which is near to parking lot. The PIC took attendance and reported to Safety Manager for any people missing or has any problem.

This round, it took almost 12 minutes to evacuate the building which was considered as “NOT GOOD ENOUGH” by the managers, considering employees already knew about the training and get prepared for the evacuation.


However for this round, first demonstration was started with First Aider Team and they showed demo how to clean and give treatment for 2 employees who got injuries during evacuation (one person got wound on forehead, another one person got chemical burn).


Then, my team (Chemical Safety Team) showed 2 demos on how to clean up and controlling the chemical spillage. For the first demo was for chemical spillage in powder form and the second demo was for chemical spillage in liquid form.


Then, the last demostration held at company football field by Fire Fighting Team.


This exercise is a must in order to give information to all employees on what, how or even when to react in an emergency situation. It should be done every year as part of safety exercise.

Tragedi tragik




Ni story seminggu lepas, pagi2 je bila sampai ofis, budak2 maintenance dtg citer.. semalam budak2 production accident..

4 orang satu keta, langgar ngan pokok sampai semua terhumban keluar..

si Driver patah kaki dengan tangan.. co-pilot patah lengan.. yg blkg co-pilot cedera kat muka je. tapi yg paling sedih bila mamat yg belakang driver tu meninggal dunia kat tempat kejadian. dengar citer semua terhumban keluar dr keta.

ramai budak2 ASM (company aku) semua pegi kat tempat xcdent malam tu, tunggu kat hospital sampai kul 3-4 pg. Esoknye sampai lumpuh production coz bdk2 ramai half day.

aku ngan kwn2 sempat la pi hospital dlm kul 10pg, terus ke bilik mayat.. ramai sgt orang.. budak2 kilang kat 40 orang.. family members lagi..

kesian betul aku tgk family & girlfren arwah.. menangis tak berenti.. Awek arwah satu kilang, tp lain shift. masa arwah xcdent tu, dia tgh keje shift malam. meraung kat kilang.. sian sangat..


Gambar2 keta..






Keadaan kat bilik mayat Hospital Sultan Ismail




Bila berdepan dengan keadaan mcm ni mmg insaf sangat.. jangan rasa masih muda, kita ni lambat lagi nak mati. kalau Allah nak ambik nyawa kita, time tu jugak kita jalan.

So sama2 la fikir dan renung kembali..

wear your seat belt and drive carefully..

ingatlah orang yang tersayang..


Tukar template


gatai2 tangan tukar template..

by the way, thanks to brother AdySyam on his tutorial even though sometime cannot reach your site. Don't know why but asyik kuar

"Oops! This link appears to be broken."

By the way, esok le sambung sikit lagi.. kalau rajin le.. so apa yg korang tgk itulah keje aku since balik keje tadi.. masa melayan suami pulak..

Chiao.. nite2!


Memperkenalkan..



Hari ni aku nk memperkenalkan buah hatiku yang terbaru..


video

Pening la layan ko.. haha video editted by amateur..


Mari Makan Sotong Gajah


Alhamdulillah rezeki kitorang.. walaupun hubby xdpt ikut kwn2 dia g mencandat sotong kat T'ganu last week coz still outstation, masih ada rezeki untuk kami..


Masa kwn2 dia dtg antar sotong tu, aku xde la g tgk byk mana diorg kasi. Sbb time dah kul 12 mlm lebih, aku dah tido.. senin keja la katakan.

Semalam lah time nk masak dinner, sekali bukak plastik haaa.. hamekk kau! besau gajah!

Ada 2 plastik, aku baru bukak satu.. ada la 6 ekoq.. saiz lebey kurang 10inci ke sekaki.. xpenahnye mkn sotong besau cenggini.. ngam2 ja chopping board aku.



Disebabkan hubby call kat opis suruh masak itu ini pakai sotong fresh ni, aku pun dengan rela hati dan semangat waja terus start masak.. tapi still sempat amek gambaq untuk blog.. huhuhu

So lauk mlm tadi adalah..

KERABU SOTONG

Sotong rebus dulu kasi lembut, pastu campak je pape yg patut.. bawang besar, cili padi, serai, udang kering.. gula garam cukup rase.. perah limau sambal sket.. siap! Aku sorang boleh ratah.. hehe..

Sambil2 potong bawang tadi, aku tumis cili buat sambal sotong.. memandangkan xsempat nk blend sendiri cili kering, aku guna je ciliboh yg beli kat kedai tu.. hasilnya.. kaler merah yang meNAKUTkan.. menyala2 sey!


ni la SAMBAL SOTONG aku.. (huh xde skill menghidang langsung!)


Ingatkan menu dah cukup, balik je hubby aku mula sebok menambah lauk..

"Yang.. Yang.. abang buat sotong goreng boleh???"

"Sukati la.. abang le yang masak.. "

Salah satu hobi hubby aku is memasak, so kalau dlm pala otak dia tpikir nk masak pape, dia buat je.. aku xkisah, lagi suka sebenarnya.. sebab aku ni mmg xrajin sgt masak memasak ni..

So, ni la lauk ketiga kitorang mlm td..


SOTONG GORENG KUNYIT (tepung takde, pakai kunyit je la)



Fuiyyooo.. ni nk dinner ke nak melantak ni??? korang bayangkan 2org je yg makan 3 pinggan sotong gajah..


Last2 aku sebat kerabu je.. yg lain x bole nk telan sbb banyak sangat..



MORAL OF THE STORY : Jangan tamak, makan ikut space perut.. jangan ikut nafsu..


Coming Home




He is on his way home! 

Flight : Lufthansa A380

Departure Status : Flight Departed
Arrival Status : Scheduled to arrive at 3.50 pm at Changi, but expected arrival at 3.36pm.


Welcome home my dear..


It's Our 3rd Anniversary!!




Happy anniversary yang ke-3 buat my beloved hubby. 

Even though we have limited time to talk since you went to Europe.. but please bear in mind that I do always remember you, every single minute.. day or night.. during sleep or awake.. 

May Allah always be your companion, and guide you on your way home.. to be with me again.

It is another year to create precious memories together.
It is another year to discover new things to enjoy about each other.
It is another year to build a life rich in love and laughter.
It is another year to strengthen a marriage that defines "forever."

Our sweet memories.. on 3rd June 2006..








Love brought us together, as husband and wife. And gave each of us, a best friend for life..




ESOK 3 haribulan




Esok 3 Jun..

Agak2 hubby aku ingat ke tak aa??
Agaknya mesti x ingat.. almaklumla busy bjalan kat Madrid skarang..
Lorr.. sambut la anniversary sorang2..

Tp xpe.. before outstation aku dh letak reminder kat hp.. hihihi..
Cis suke kununnnn! padahal kemain sedey lg.. 

Boring2 ni mula la ingat balik citer lama.. start kenai.. kawan.. couple.. tunang.. kawen.. and happy ending.. eh belum..belum ending lg! happy forever la senang citer..walaupun sekali dua kala bertekak bermasam muke.. maklumla nak gaduh ngan sapa lg kan!

ekceli hubby aku ni aku kenal kat KTHO, UTM.. masa tu first year.. time tu dia second year..
penah la minat gak kat dia (aicehh.. kalau dia baca ni mesti kembang idung!). sebabnya dia tekong nasyid, suara sedap oooo..

Pastu bila thn 2 , sama2 incharge pesta konvo 2002.. time tu la baru sembang2.. ponnnnn xde ape..

Then time thn 3, ade la sorg Bro ni invite aku g Ladies Guest Nite Palapes, aku accept je.. lg pun tgh single and available la taim tu.. tp last minute, Bro tu xjadi pegi. So memandangkan hubby aku ni xde lady nk bawak (sbb xde gf..tu la memilih sgt..), Bro ni suruh la ajak aku.. ewahhhh.. main passing batton la pulak ye!

Yg funnynye sbb Palapes ni ade protocol2 dier.. kene la berbaris b4 masuk ballroom.. mamat2 minah2 kat dpn aku seme paut tangan (couple la kot!), yg kitorg ni tkebil2 je tgk.. siap tny soklan bodo kat hubby aku.. "nak kena paut tgn ke???"..

ni la gambo2 kitorg mase ladies guest nite tu.. sorry gambar scan.. lom ade digital cam that time.. tp bole nmpk le muke memasing xsenyum.. control beb! 



Pas2 x tau la camna balik tu leh couple (sorry tuk Bro yg memula ajak aku tu, hehehe).. tp kitorg xde slalu kuar dating jejauh.. biase dlm kolej, g library, kat fakulti.. sampai Pengetua kolej (hai Dr Mazlan..) pun kenal sesangat la ngan kitorg.. tp alhamdulillah.. start couple dgn dia, study aku dh ok balik.. kalau tak.. melingkup ntah ke mana..

So maser aku konvo, both families met. Risik merisik tak formal buat kat umah pakcik dia.. aku selalu usik hubby aku.. yg konon2nya aku yg pegi risik dia.. hehehe.. kalau dah 18x ulang, mau xhangin mamat ni.. hihihihi

Both families met!


SO.. tanggal tiga puluh satu, bulan lapan.. heh menyanyah lak.. 20-Nov-05, kami bertunang.. tp mak aku dah pesan jgn tunang lama.. 6 bulan cukup.. 

Saat-saat cincin disarungkan..


Sayang, awak dah dibam la time ni.. hik hik hik..


Single but no more available..



dan akhirnya.. selepas 6 bulan 2 minggu.. 


to be continued.. coz majuk ngan hubby..


to hubby : - ckp nak YM kul 7 waktu M'sia.. 7 malam tadi ke 7 pagi esok nih??? Susah betul duduk dua benua ni..