nuffnang

Budak Gemok Kena Urut

Adegan yang tak selalu dilihat..


video



Kitchen Renovation (part 3)


Day 1 :

Harini si Sunny (kontraktor aku) datang kejap je.. datang kul 12 kul 5 dah balik.. dia dtg just untuk tebuk dinding nak cucuk besi.. esok start tuang konkrit..


Aku balik keje dah kul 6 lebih.. berdebu satu umah! Tensen aku!



Sampai ke bilik tido pun berabuk.. hantu!



Kitchen Renovation (part 2)

Kerja2 mengalihkan segala perabot sudah bermula. bila alih je, baru le nampak segala kulat minyak yang bertakung kat belakang cabinet dapur tu.. yukkss..
So keje kitorang arini tolong bersihkan je.. esok senang cina tu datang buat kerja dia..


rajin laki aku.. hihi


Kitchen Renovation (part 1)



Kerja2 yang tertangguh sejak bulan puasa sudah hampir bermula. Mula2 kami mendapatkan quotation dari beberapa kedai dan kawan2 yang boleh renovate dapur. selepas perbandingan harga, kami memilih Sunny dan Wong, hubby kawan aku. Harganya murah then aku percaya atas prinsip kawan, mereka akan berikan servis yang terbaik. Kalau tak OK, mampus aku kerjakan member aku nih.. hehe

Walaupun idea asalnya nak menggunakan material dari kaca dan aluminium untuk kabinet, akhirnya kami mengambil keputusan menggunakan formika, bersesuaian dengan bajet.



Tunggu je la apa jadinya dapur kami ni..


Jangan Bermain Api


Sepanjang minggu ni, hot topic kat rumah is pasal kawan kitorang yg tetiba nak pasang dua.

And the problem is, pompuan tu pun sangat2 la kitorang kenal. Both of them are staffs at my husband's company. Aku pun pelik coz hubby tak penah citer apa2 gosip pasal 2 org ni.. and the best thing is when we (the wives) yang dapat tahu dulu.. then memanjangkan citer ni kat hubby masing2 untuk dapatkan kepastian. Hubby kitorg pun semua pelik, mcmana kitorg tau dulu.. sedangkan diorg pun tak confirm gosip ni betul ke tak..

Then the next day diorg buat meeting tergempar panggil mamat ni.. tanya confirm ke apa yg wives diorg ni bwk citer.. and mmg confirm diorg ni ada scandal and sampai dah plan nak kawen dah!

Bukan takat aku je terperanjat, semua kwn2 termasuk hubby sendiri pun tak sangka dgn diorg ni. Berbuih mulut bagi nasihat suruh pikir masak2, pikirkan anak bini, think about all consequence he will faced if he continues his relationship and even sampai kawen.. tapi.. org dah masbuk asmara mmg dah tak peduli nasihat.

Dalam hal ni, aku paling kesiankan wife and anak dia.. this moment aku still percaya yang wife dia belum tau pasal scandal ni.. Ish kesian gila.. dah la kira kwn2 kitorang... apa la perasaan dia bila dah tau.. dan yg paling sedih.. dgr2 citer beserta bukti yg agak kukuh.. mungkin both of them dah terlanjur..

And seriously, when this case happened, we started to think bout our hubby activities.. mencurigai.. memikirkan yg bukan2.. and the good thing is semua wives try to be better and improve relationship with our own husbands.

Apa2 pun aku berharap mamat ni pikir abis2 sebelum buat keputusan atas nafsu semata2.. jgn kerana ada pangkat, ada rupa, ada duit.. terus lupa jasa isteri.. terus lupa anak..

And for that young lady, please.. jangan sekali2 menghancurkan rumah tangga orang atas apa sebab sekali pun. you are still young, there's still a lot of man for you to find out.
Just remember, what you give, you get back.


Sahabat.. Janganlah Menanggung Derita


Pagi raya,tika saat umat Islam bergembira, sahabatku menderita. Maaf kerna diri ini terlambat mengetahui tentang deritamu ini. Derita yang tidak kau duga di saat bahagia yang kau nantikan.

Dari awal dirimu disahkan hamil, kau telahpun memasang angan2 seperti bakal ibu yang lain. Pengalaman yang kau tempuhi dari saat-saat awal kehamilan hingga kandunganmu berusia 8 bulan, benar2 membahagiakanmu. Itu jelas dari coretanmu di dalam facebook tentang kelasakan anak itu di dalam rahimmu.

Sahabatku, terperanjat benar membaca coretan terakhirmu. Anak itu telah pergi! Pergi mengadap pencipta-Nya yang maha Agung. Terdiam aku memikirkan keadaanmu begini. Tidak pernah aku menduga ada sahabatku yang akan mengalami nasib yang sama denganku satu masa dulu.

Sahabat, beban yang kau tanggung hanya dapat difahami oleh orang-orang yang senasib denganmu. Orang lain hanya mampu berkongsi seketika, namun lama-kelamaan mereka lupa derita kita. Bila tiba saat itu, kau hanya mampu tersenyum tawar saat mereka bercerita tentang keletah dan kerenah anak-anak mereka.. dan hiba di hati tak siapa yang tahu. Mereka tidak membaca hati kecil kita, dan cuba memahami derita ini.

Sahabat, jangan sesekali kau merasa kandunganmu sia-sia. Itu anugerah tidak ternilai dari Allah. Dia telah memberi nikmat kepadamu - loya, muntah, sakit dan pening.. kemudian sakit segala badan, dan kemudian membesar perutmu. Dan kemudian diberi nikmat ditendang oleh kaki kecilnya, dan kau dilayan sebaik-baiknya oleh suami dan ahli keluarga sepanjang kandunganmu itu. Jangan kau merasa sia-sia segala sakit (nikmat) selama itu, kerana lahirnya sementara.. kerana itu seolah-olah menidakkan takdir-Nya, sedangnya masih ramai wanita di dunia ini yang tidak pernah merasakan nikmat itu.

Sahabat, jika kau mahu menangis, menangislah sepuas hatimu jika itu mampu meredakan perasaanmu ketika ini. Biarkan derita itu berlalu pergi kerana janji Allah sudah pasti. Anak kecil itu bakal menunggumu di pintu Syurga.. dan itulah bahagia yang menantimu di akhir nanti.

Sahabat, izinkan aku kongsikan nota ini, supaya menjadi ingatan kepada sahabat kita yang lain, dan semoga mereka mendoakan kita diberi nikmat untuk memulakan segala-segalanya.. sekali lagi..


Khairul Anuar Razali
19 Sept 2009

1815 : Water bed wife dah pecah. tapi skit. on the way to Dungun.
1908 : arrive home than berbuka puasa. water bed pecah byk. terus pergi hospital dungun after maghrib pray (solat jangan tinggal)
1730 : doktor still checking
2000 : serious case. admitted to HKT.
2200 : Doktor cakap tunggu sampai pg esok. than baru boleh buat decision. Wife still have no pain although water bed dah pecah. Something wrong with this trainee doctor.
September 29 at 10:20am
Khairul Anuar Razali
Khairul Anuar Razali
20 Sept 2009

0330 : Baru balik tido. tido kat my unty house
0930 : datang balik. pergi solat raya jap. Mak guard tak bagi jumpa wife. mangkuk sungguh
1000 : Ayah long and mak long datang. terus mak guard bagi masuk.mentang ayah long and mak long is someone in the goverment. dasar kronolisme sungguh.
1400 : wife masuk labour room. damn. its have been 18 hours. and i cant go in.
1930 : nurse call me into the labour room 2 after come back from maghrib prayer. and start annoying me. what a jerk HKT nurse are. they said i got to wait until 1015 for another medical review. Listening to all what all that newbie doctor and nurse said to their patient make me sicks. you dont need to shout loud in order for someone to listen. luckily they dont dare to shout at my wife.
2230 : got to talk with the newbie doktor. do the surgery. no used to wait. stupid ass. an engineer making a medical decision. my baby heartbeat is normal.
September 29 at 10:20am
Khairul Anuar Razali
Khairul Anuar Razali
21 Sept 2009

0011 : my baby is in my arms. he was born on 1111 pm 20.09.2009. how lucky to get all that numbers at once. he is very active. he touch my face during the "azan".
0100 : go to see my baby at level 5. after sending my wife back to her room. takes time due to silly problem. the nurse doesnt believe i'm entitled with 1st class services. aku terlampau selekeh untuk menjadi seorang profesional, they said. the baby got problem. he seem to be drowning. during the sucking process, i can see some quantity of water bed have been suck out. goshhh. he is drowning. not good.
0115 : being sent to level 6. ICU. he seem to be stable there.
0345 : back to my aunt house. need sleep.
0800 : back to the hospital.saw my wife first. she seems ok. have a chat with her.
1200 : go to see my boy. nobody observing him. and all alarm light is on. cari nurse. nurse terkejut. doctors rushing.
September 29 at 10:21am
Khairul Anuar Razali
Khairul Anuar Razali
1230 : got explanation from Dr Tan Hooi Kheng . he have congenital pneumonia with severe persistent pulmonary hypertension and cardiogenic shock. oh my God. not good. some cases show positive respond. other than that......
1530 : bring my wife to see my boy. She doesnt know anything yet. i dont have the guts to tell her. letting Dr Tan telling all the thing except the percentage of living. the respond seem positive
September 29 at 10:22am
Khairul Anuar Razali
Khairul Anuar Razali
1900 : got a call from Dr Tan. dont like it. bring my wife together. saw 7 tube of medicine, 1 types of hormone, 2 types of gas and also a life support machine. the BP is dropping. i know my baby is gone that time. but not medically proven yet. because his brain is still alive. Dr Sharifah and Dr Tan is trying to calm us. have a few chat with those doctor and also contacting a few specialist that i know. The maximun of waiting hours is just 18 hours. and most cases, you dont need to wait. still considering the option to sue HKT. have a little chat with my lawyer.
2030 : Adzin Kamil officially been call to meet his creater, Allah. done all the procedure to bring Adzin back by myself. everyone is on the way to Kay Tee.
0030 : Dikebumikan di atas pusara his great-great grandmaa. its raining. quiet heavy but i'm still not that wet.
September 29 at 10:22am

Sahabat, suamiku pernah berkata, Selagi tidak lahir anak itu, belum pasti dia milik kita. Jika dia selamat dilahirkan, juga buka milik kita yang mutlak melainkan Allah semata-mata. Bersabarlah sahabat dan berdoalah. Pasti bahagia yang dinanti akan menjelma jua.

Salam sayang..